Een stukje geschiedenis

Geschreven: dinsdag 11 mei 2010 Geschreven door Administrator

Keizer-constantinusHet niet erkennen van het bestaan van Chi is een cruciale fout van onze reguliere gezondheidszorg. Een fout die terug te voeren is op de Roomse keizer Constantinus en de Roomse kerk

, die het in de eerste eeuwen van het christendom, toen de Roomse Kerk officieel staatgodsdienst werd, nodig vonden om de gedragsregels voor artsen vast te stellen. Alleen datgene dat waarneembeer was met de zintuigen was waar en al het andere was ketters, zoals: Yin/Yang, Energie, de 5 elementen, hypnose, handoplegging, kruidengeneeskunde, enz. De huidige reguliere geneeskunde zit nog steeds aan die zelfde regels vast, want alles moet eerst klinisch bewezen worden voordat het als waar kan worden aangenomen.

In het verre Oosten

In het verre oosten, Japan, China, Thailand, India enz, kende men geen christelijke beperkingen. Geneeswijzen als acupunctuur, kruidengeneeskunde en helende massage werden daar ruim duizenden jaren voor christus beschreven.

In Europese ontwikkelde zich de scheepvaart en zo ontstond contact en handel met alle delen van de wereld, dus ook met het verre oosten. In die tijd had men in het westen nog maar bitter weinig kennis van geneeskunde. In landen als Japan en china stond de geneeskunde op een veel hoger peil. De europeanen hadden daarvoor interesse, echter, hun chriselijke geloof weerhield velen. Desondanks waren er europeanen die trachten TCM over te brengen naar europa.

De introductie van TCM in Europa viel zo ongeveer samen met een zeer belangrijke uitvinding van de nederlander Antonie van Leeuwenhoek: de microscoop in 1676. Dit nieuwe fascinerende instrument vormde de concurrentie voor TCM. Geneeskundigen hadden nu eenmaal meer aandacht voor wat zij met het blote oog konden zien, dan voor onzichtbare Chi. Bovendien: alles wat je kunt zien is 'echt' en niet heidens. TCM kreeg hierdoor maar weinig voet aan de grond in Europa.

Ook in China ging het de TCM niet altijd voor de wind.
Na de Chinese Revolutie in 1911, werd de Westerse Geneeskunde ingevoerd. Acupunctuur en Chinese Kruidenkunde werden toen onderdrukt. Vanwege de grote Chinese populatie en de immense noodzaak van medische zorg, zijn Acupunctuur en Kruiden populair gebleven onder het Chinese volk. De zgn. "Barefoot Doctors" ontstonden toen.

Acupunctuur werd uitsluitend gebruikt tijdens de Lange Mars periode (1934-1935). Ondanks zware omstandigheden hielp het de gezondheid van het leger te handhaven. Dit leidde Mao Zedong, de leider van de Communistische Partij ertoe om te zien dat Acupunctuur een zeer belangrijk element in Chinese medisch systeem bleef. In 1950 heeft Mao de Traditionele Chinese Geneeskunde met de westerse geneeskunde officieel verenigd. Acupunctuurafdelingen werden daarna opgericht in heel veel ziekenhuizen. In hetzelfde jaar heeft Kameraad Zhu de Traditionele Chinese Geneeskunst met zijn boek "Nieuwe Acupunctuur" verstrekt. In de late jaren 1950 tot 1960 werd acupunctuuronderzoek voortgezet met nadere studie van de oude teksten, klinisch effectiviteitonderzoek op de verschillende ziekten, acupunctuur anesthesie en het effect van Acupunctuur op de interne organen. 

Vanaf de jaren 1970 tot heden, speelt Acupunctuur een belangrijke rol in het medisch systeem in China. China heeft het voortouw genomen in het onderzoek naar alle aspecten van de toepassingen van Acupunctuur en de klinische effecten. 

Hoewel acupunctuur reeds is gemoderniseerd, zal het de verbinding met duizenden jaren geleden gevestigd filosofie nooit verliezen!

Bron: http://www.setyo.nl/ 

Louis Pasteur legde een verband tussen deze micro-organismen en ziektes, en zorgde zo voor een revolutie in de geneeskunde. Hij ontwikkelde samen met Claude Bernard het pasteuriseren, wat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt.Ignaz Semmelweis  (1818–1865) wist in 1847 het aantal sterfgevallen door kraamvrouwenkoorts sterk terug te dringen door artsen die zwangere vrouwen hielpen bij de bevalling aan te raden eerst hun handen goed te reinigen voor ze aan het werk gingen. Zijn bevindingen werden echter niet door de medische gemeenschap erkend totdat de Britse arts Joseph Lister in 1865 het principe van een antisepticum en het reinigen van wonden ontdekte.

In de 19e eeuw werden voor het eerst geneesmiddelen voor specifieke ziektes ontwikkeld. Ook werd meer bekend over hoe ziektes voorkomen konden worden door te zorgen voor goede hygiëne.

Een nieuwe sprong voorwaarts gebeurde toen Alexander Fleming de penicilline ontdekte in 1928.

Bron: wikipedia

En zo kreeg de pharmaceutische industrie steeds meer vat op de ontwikkelingen in de geneeskunde.

Heden ten dage ontwikkelen TCM en andere alternatieve geneeswijzen dankzij de multimedia zich in een enorm tempo. Er vind heel veel kruisbestuiving plaats. Bijvoorbeeld: in NAET zit kennis verwerkt van acupunctuur, homeopathie, kinesiologie, chiropractie en nog veel meer geneeswijzen. Sommige alternatieve geneeswijzen bevinden zich daardoor qua effectiviteit op een niveau dat door de medici voor onmogelijk wordt gehouden. Kruisbestuiving is een voordeel, maar alternatieve geneeswijzen vormen geen eenheid, daarvoor is de diversiteit te groot. Nadeel hiervan is dat er veel kleine eilandjes zijn. Eilandjes zoals NAET, die zichzelf willen bewijzen om een plekje te veroveren tussen de erkende geneeswijzen om teneinde zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen.