-

Ingrid van Niekerk, TOPKI top-kinesiologe, op ontdekkingsreis in alternatieve geneeswijzen

Geschreven: zondag 26 september 2004 Geschreven door Administrator

Ingrid-van-NiekerkKinesiologe Ingrid van Niekerk verteld over haar ervaringen met de behandeltechniek NAET. Interview met NAET-therapeute Ingrid van Niekerk.


Heb jij een eigen website? Ja, meerdere.

Ingrid, wie ben jij?
Een vrouw, geboren in 1963, getrouwd met Frans en verder een vakvrouw in hart en nieren. Na mijn aanvankelijke opleiding als Fysiotherapeute heb ik 10 jaar gewerkt in de praktijk. Door allerlei klachten waar ik zelf mee liep, ben ik me in het alternatieve traject gaan verdiepen. Hierbij werd ik helemaal verliefd op de kinesiologie, het werken met spiertesten.

Na een jaar of anderhalf ben ik met een eigen praktijk begonnen, waarbij ik aanvankelijk Fysiotherapie en Kinesiologie combineerde. Uiteindelijk ben ik helemaal overgestapt naar de Kinesiologie. Joke Kamhoot en ik hebben samen zowat alle cursussen in Nederland gevolgd (en enkele in het Buitenland) en samen zijn we gestart met het geven van "Join Connection" cursussen & workshops. We hebben Join nu 7 jaar en werken er met veel spirit in. We geven diverse kinesiologie cursussen, gespreid over zo’n 20 a 25 weekenden per jaar. Daarnaast zijn we 2 jaar geleden een Professionele Opleiding gestart, "Stg. Topki" genaamd. Inmiddels hebben we ruim 50 studenten en werken we samen met 20 trainers door het hele land.

Heb je nog meer opleidingen gedaan op geneeskundig gebied? Zo ja, welke en in welke volgorde?

Opleidingen:

  • HBO-Fysiotherapie: Breda 1982-1985
  • Diverse specialisaties van Fysiotherapie: waaronder manuele therapie marsman, tapen en bandageren, psychosomatische benaderingen, ontspanningstherapie, ...
  • 1995 Touch for Health I t/m IV, technieken dagen, Instructeursopleiding
  • 1996 Stress Release I t/m IV, Traits, Biokinetische oef, Energiecentra, Instructeursopleiding
  • 1997 Edukinesiologie, Krachtenspel, Zichtverbreder, Chakra’s, update Touch, Hyperton X,
  • 1998 Three in One (1-2), N.O.T. basic en Advanced, Voedingslijn Wayne Topping, Allergieen,
  • 1999 Herhalen NOT basic en Advanced, update welness, Herhaling voedingslijn,
  • 2000 NAET basic, specialisatie Topping, braingym I & II
  • 2001 NAET Advanced (in Amerika)
  • 2002 Acupressure points Charles Krebs (Duitsland)
  • 2003 Touch instructeurs Engeland, Touch verdieping bij John Thie (amerika), congres IKC in Italie
  • 2004 LEAP I (Amerika), congres IKC in Wenen
Hoe ben je in aanraking gekomen met NAET?

In eerste instantie heb ik altijd veel weerstand gehad tegen het hoofdstuk voeding, “kom niet aan mijn eten!!” Maar goed, de cliënten met allergieën kwamen toch binnen, dus gingen we verder op zoek. Nadat een cliënt kwam met een boek over “Say goodbye to allergy related autism” ben ik erg nieuwsgierig geworden. Een e-mail naar www.naet-europe.com zorgde voor contact met Jean Michel Belin, de organisator van de NAET-golf in Europa. Binnen een week hadden Joke Kamhoot en ik een afspraak gemaakt met Jean Michel Belin in Utrecht. Heel bijzonder, drie weken later zijn we met z'n tienen de basiscursus NAET gaan doen in Utrecht. Dat heeft het hoofdstuk voeding binnen onze opleiding compleet gemaakt. Zelf hebben we veel allergieën aangepakt en we zijn meteen ook met anderen in de praktijk aan de slag gegaan. Al met al heeft het in allerlei opzichten veel opgeleverd: de kwaliteit van mijn leven is verbeterd, de kwaliteit van anderen in mijn omgeving is verbeterd, in de praktijk kan ik meer voor mensen betekenen en de resultaatscore is gigantisch gestegen. Wat we wel hebben gedaan is een aantal zaken toegevoegd aan het oorspronkelijke systeem. Dit omdat we soms toch aanliepen tegen onnodige klachten. De mond op mond reclame ging razendsnel.

Zelf veel allergieën aangepakt met NAET?

Ja, ik had rugklachten, m.n. verzwakking van een bepaalde rugspier, de latissimus dorsi, die reageerde op een suikerallergie. Verder heb ik samen met Joke vele allergieën aangepakt, waardoor mijn chronische longproblemen gekeerd zijn. Het is m.n. de gecombineerde aanpak, van allergie en emoties erachter oplossen, die voor mij hebben bijgedragen aan goede verbetering. Door het aanpakken van allerlei allergieën is mijn belastbaarheid en energiepijl verhoogd.

Heeft NAET jouw inzichten omtrent psychosomatiek beïnvloed?
Zeker weten. De rugbehandeling was voor ons de “missing link”. Tot dat moment behandelden we met een andere methode, puur met emotionele correcties. Dat werkte goed, zolang de persoon niet terugviel in de emotie of (zeg maar) emotioneel stabiel bleef. Het bekende “garantie tot de voordeur” fenomeen. Door de NAET hadden we een fysieke correctie in handen! Waar we uiteindelijk voor gekozen hebben is een combinatie van het een met het ander, het een sluit het ander niet uit, maar werkt juist complementair. Door alles in te zetten, indien nodig, kan er uiteindelijk een langduriger, diepgaander en doeltreffender resultaat bereikt worden, dat is onze visie. Joke en ik hebben letterlijk 3 weken met de pure NAET-techniek kunnen werken.

Daarna zijn we verder gaan kijken, inmiddels zijn we vier jaar verder en zijn we uitgekomen bij de Voedingslijn van Join Connection, een complete 10 daagse opleiding, waarin de Transformerende Allergie Technieken en de Master TAT gegeven worden. In de Master leren we de cursisten werken met de Amygdala, het systeem waarin de Allergische reactie op breinniveau ontstaat. Machtig werk, echt geweldig ... en ja, de hele NAET was voor ons de aanleiding.

Hoe kijk je nu terug op je 'oude reguliere' inzichten?
De fysiotherapie is voor mij een stukje degelijke opleiding geweest, van waaruit ik veel geleerd heb: hoe het moet, hoe het niet moet, hoe het kan en eigenlijk ook mijn wens hoe het nog beter zou kunnen. De hele reguliere groep zie ik als een prachtige aanvulling, de diagnose stellers.

We kunnen niet zonder, het is geweldig dat er Röntgen bestaat, MRI of een echo om te weten wat er aan de hand is. Verder is de Reguliere aanpak soms ook echt nodig: denk aan een gebroken been, een longontsteking, kanker,... wel is het mijn visie, dat juist op al deze momenten geweldig met Kinesiologie ondersteund kan worden. Samen werken, regulier en alternatief, aan goede gezondheid met elkaar.

Wat is het kenmerk van Kinesiologie?
Het kenmerk is het werken met spiertesten en de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt. Een mens is en blijft verantwoordelijk voor zichzelf. Als kinesioloog kunnen we begeleiden in het vinden van de oorzaak van bepaalde klachten. We helpen mensen inzichten te verkrijgen in de voordelen van een klacht, dit doen we via het Educatieve Model. Vanuit gelijkwaardigheid en respect wordt er gecommuniceerd, de cliënt heeft het initiatief.

Kinesiologie is een prachtig systeem, waarbij men aan blokkades kan werken op mentaal, emotioneel, chemisch en structureel niveau. Het is inderdaad heel breed en derhalve ook zo compleet.

Hoe ziet een aanpak van NAET eruit in je praktijk?
Na een inleidend gesprek en anamnese (oriënterend vraaggesprek met de cliënt) wordt er eerst gekeken en getest op de basisbalans. Indien nodig wordt er meteen versterkt. Van hieruit worden de basis vijf voedingsstoffen getest, te weten: eimix, Calcium, Vit. C., Vit B-complex en suiker. Eventueel wordt er ook getest op een relatie van deze allergieën met de klachten. Dan volgt er meteen de eerste behandeling. De cliënt kan een boekje kopen met alle achtergrondinformatie.

Daarna wordt er een planning gemaakt, eventueel 1 of meerdere vervolgafspraken geboekt.

Meestal kom ik bij kinderen op 4 of 5 behandelingen, bij volwassenen soms minder of meer, afhankelijk van de klachten en de mate van allergieën. Enkele uitzonderingen zijn meer dan 15 keer binnen, maar dat is echt geen gewoonte. De wachtlijst is inmiddels drie maanden.

Hoe wil je dit interview afsluiten?
Ik wens u kwaliteit van leven met een goede gezondheid en de vrijheid in keuze bij alles wat u onderneemt toe en hoop dat u "de" weg naar Rome mag vinden! Oplossen van allergieën geeft ruimte en vrijheid.

Vriendelijke groeten,

Ingrid van Niekerk
Hengelstraat 37
5126 EA Gilze
0161- 45 17 07

mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.naturenet.nl/iniekerk

***