-

Wat is Chi, de levens-energie die door je meridianen stroomt?

Geschreven: vrijdag 14 mei 2010 Geschreven door Administrator

chi-ki-phrana

  • Chi, wat moet je je erbij voorstellen?
  • Wat is het niet?
  • Waarmee is chi vergelijkbaar?

 

Chi, wat moet je je erbij voorstellen?

Wat is het niet?

In de natuurkunde wordt energie uitgedrukt in Joules en Calorieën. Maar de energie die in de acupunctuur wordt aangeduid met 'chi' is toch iets heel anders. Het gaat om signalen die in het lichaam worden doorgegeven. En een goede circulatie van deze energie is nodig voor een goede celcommunicatie.

Waarmee is chi vergelijkbaar?

chi-ki-phranaChi laat zich, afhankelijk vanuit welke invalshoek je ernaar kijkt, soms vergelijken met licht, soms beter met elektriciteit / elektromagnetisme of zelfs met geluid of smaak/geur, allemaal waarneembare stromende vormen van energie met een voor ons oog, oor of neus herkenbaar patroon. Net als kleur, geluid, smaak en een elektrische signalen is Chi veranderlijk en beïnvloedbaar qua sterkte en samenstelling. En net als met geluid, geur en licht kan ermee worden gecommuniceerd.

Je kunt Chi niet zien, niet proeven, niet ruiken en niet horen en de meesten van ons kunnen Chi niet bewust zintuiglijk voelen. Leg aan iemand die blind is geboren maar eens uit wat licht is of wat zien is. Zo is het ook met Chi. Helaas hebben we geen zintuig waarmee we Chi bewust duidelijk kunnen waarnemen. Het lijkt er op veel dieren wel over een dergelijk zintuig beschikken en dat de mens de mogelijkheid om deze energie bewust waar te nemen in de loop van onze evolutie helaas grotendeels heeft verloren. Maar dieren zijn ook minder rationeel ingesteld en gaan meer op hun gevoel af. Mischien zit het 'm juist daarin. Hooggevoelige sensitieve mensen, de zogenaamde gevoelsmensen, nemen chi waar maar kunnen wat ze waarnemen vaak niet direct vertalen naar ratio.

Op onderbewust niveau wordt Chi ter dege scherp door ons lichaam waargenomen. Zoals we stemgeluiden kunnen onderscheiden, zo kan ons lichaam aan de hand van Chi onderscheiden wat we bijvoorbeeld eten. Zodra je een appel in je hand neemt, is de Chi van de appel al waargenomen en herkend. En achter glas: zodra je geblinddoekt een glazen pot appelmoes vastpakt, neemt je lichaam de appelmoes al waar, terwijl jij je hiervan nog niet bewust bent.

Maar we herkennen ook feilloos iemands uitstraling, ook een vorm van chi. En bij iemand met een chi die bij jouw chi past, voel je je meteen thuis. "Het klikt tussen ons", zeg je dan, maar wat er in feite gebeurt is dat jullie energieën harmoniëren (resonantie) en elkaar daardoor versterken en dat voelt prettig. Maar dat gebeurt meestal zonder dat je je hiervan bewust bent.

Het is lastig uit te leggen wat Chi precies is. Het concept van een universele levenskracht, een alomtegenwoordige energie waarmee het universum is doordrenkt en die door alle levende wezens vloeit is in de Westerse wetenschap onbekend. Chi is letterlijk ondefinieerbaar. Alles wat men erover kan zeggen is dat Chi lijkt op de kracht van elektrische stroom, omdat deze vloeit, onzichtbaar is en in het lichaam aanwezig. Chi is het centrale principe in de Traditionele Chinese geneeskunde en in de Oosterse wereldvisie. Men ziet het als de essentiële opwekkende kracht die aan alle dingen leven schenkt, en waarvan onze mentale, fysieke en spirituele gezondheid afhangt. De therapeutische werking van acupunctuur is gebaseerd op het sturen van de Chi stroom naar de plekken die het nodig hebben.
In Japan heet Chi "Ki", en ook hier wordt het gebruikt als een manier om de gezondheid op peil te houden. 

In de Indische yoga wordt ook met deze energie gewerkt, die daar Prana genoemd wordt. Tai Chi is, evenals yoga, een manier om de levensenergie te bundelen en te leiden. Deze beheersing is mogelijk omdat Chi, die we met onze adem opnemen, door bepaalde kanalen of meridianen in het lichaam stroomt.

De subtiele bewegingen van de Tai Chi vorm zijn ontwikkeld om het vloeien van Chi te reguleren, het nu eens te versnellen, dan weer te vertragen en om blokkades op te heffen. Tai Chi wil ook Chi in het lichaam opslaan. Het grootste magazijn is de onderste tan tien, die net onder de navel ligt. Tai Chi beoefenaars zeggen dat alle bewegingen van de vorm beginnen vanuit deze tan tien: ze ontlenen er kracht aan en vullen tegelijkertijd de kracht weer aan. U zult zich gaandeweg steeds meer bewust worden van deze processen en gaan voelen hoe de Chi stroomt en zich opbouwt in het lichaam.
Bron: Tai Chi van Kim Davies

 

Stel...

Stel een blinde hersteld van zijn blindheid en ziet voor het eerst licht. Denk je dat dat hij iets kan maken uit die mengelmoes van kleuren? Stel een dove hersteld van zijn doofheid en hoort voor het eerst. Denk je dat hij iets kan opmaken uit de mengelmoes van klanken om zich heen? Met chi is het al net zo. Al vinden we een technisch apparaat uit waarmee je chi kunt opnemen zoals je geluid of beeld op band kunt opnemen, hoe speel je het dan af zodat een mens het kan waarnemen en verschillende 'chi-kleuren' of 'chi-klanken' kan onderscheiden (want het is geen monotoon signaal, maar een symphonie van signalen). Wat we ook doen, afspelen op een geluidsbox of op een beeldscherm, wat we dan waarnemen, zullen het wellicht enkel als ruis ervaren. Maar het is veel meer.

Vergelijk het maar met de sonar van een dolfijn of een walvis. Als je al weet binnen welke frequenties het signaal zit en weet hoe je het op moet vangen, hoe maak je het dan verstaanbaar? Hoe kom je er achter wat die dieren zeggen terwijl je niet eens weet hoe je geluid en achtergrondgeluid van elkaar moet onderscheiden.

Zoals ik al zei: chi is niet één signaal, maar een symphonie van signalen. Van de energieën die er in totaal bestaan, kunnen we slechts een beperkt deel bewust zintuiglijk waarnemen, denk aan geluid, geur, vorm, kleur, elektriciteit enz. De energieën die je tegenkomt in het alternatieve circuit tegenkomt zijn: chi, chakra's, aura's en wellicht nog veel meer die me nu niet te binnen schieten. En deze energieën hebben over en weer effect op elkaar. Zo kan iemands aura na een aantal acupunctuurbehandelingen flink opgeknapt zijn door manipulatie van chi. Maar andersom kan door manipulaties van iemands aura de chi positief worden beïnvloed.

Meer over Chi op de volgende webpagina: Het verband tussen NAET en homeopathie!

{kunena_discuss:200}