-

Prioriteiten: welke allergie moet het eerst worden behandeld?

Geschreven: maandag 17 mei 2010 Geschreven door Administrator

ijsberg-theorieOver de basisstoffen: basis top 10, de ijsbergtheorie, de regenton-theorie, het belang van een goede behandelvolgorde.

Bij NAET wordt gediagnosticeerd via de spiertest. Via de spiertest wordt niet alleen gevoeld waar je zwakheden liggen, maar wordt ook aan het lichaam gevraagd welke behandeling prioriteit heeft.

Als je hooikoorts hebt en de lente komt er aan, wil je wellicht zo snel mogelijk worden behandeld op pollen. Maar dat kan niet altijd zomaar. Het kan best zo zijn dat de behandeling van bijvoorbeeld calcium of eiwitten voorrang heeft. Zou je dit gegeven gewoon negeren, vraag je om narigheid:

  • de pollenbehandeling slaat dan misschien niet aan
  • de pollenbehandeling is misschien wel te heftig om nu al direct aan te pakken, wellicht dient je lichaam eerst via andere wegen te worden ontlast

De spiertest zal uitwijzen wanneer pollen aan de beurt zijn. De waaromvraag blijft helaas vaak onbeantwoord. Het zij zo.

NAET-basis top 5 / top 10

Een aantal bouwstoffen zijn van groot belang voor het lichaam. Als het lichaam deze stoffen weer goed opneemt en verwerkt, knapt het vaak al een flink eind op. Het gaat hier om bouwstoffen die aan de basis liggen van je stofwisseling. Het lichaam heeft bijvoorbeeld calcium nodig om dierlijke eiwitten af te breken. Dus als je lichaam weer normaal reageert op calcium en deze goed opneemt, reageert het ook beter op inname van dierlijke eiwitten.

1. BBF (Brain/Body Balance Formula): neurotransmitters
2. Ei en eiwitten
3. Calcium
4. Vitamine c
5. Vitamine b
  6. Suikers
7. IJzer
8. Zout
9. Granen
10. Gist

Gewoonlijk zal een NAET-therapeut altijd deze top-10 in het oog houden en voorrang geven, tenzij het lichaam anders bepaald.

Allergieen en emotionele overgevoeligheden worden bij NAET vaak over een kam geschoren. Daarmee wil ik niet zeggen dat een emotionele overgevoeligheid precies hetzelfde is als een allergie, maar ze worden wel op vergelijkbare manier behandeld.

Maakt het dan zoveel uit in welke volgorde je allergieen en emotionele overgevoeligheden uitschakelt?
Volgens de ene theorie maakt het niet uit, volgens de andere wel. NAET gaat ervan uit dat het belangrijk is dat je de volgorde aanhoudt die het lichaam zelf via de spiertest aangeeft. Er zijn verschillende theorieen en verschillende metaforen die beschrijven hoe verschillende allergieen en emotionele overgevoeligheden met elkaar samenhangen. Een daarvan is de rainbarreltheorie (regentontheorie, komt voort uit EFT) en de andere is de ijsberg-theorie (komt voort uit NAET). Mijn voorkeur gaat voorlopig uit naar de ijsbergtheorie, maar wie ben ik. Verder wordt ook vaak als metafoor de ui gebruikt, waarbij je telkens de buitenste laag eraf moet pellen om tot een diepere laag te komen.

Rainbarreltheorie, beerputtheorie
Volgens de Raimbarrel-theorie is je lichaam een energetisch vat voor allergieen en emotionele overgevoeligheden. Zolang het vat niet overstroomt: geen probleem. Je lichaam heeft alle fysieke en emotionele gevoeligheden onder controle tot het vat vol is en overstroomd. Vanaf dat moment reageer je fysiek en emotionele overgevoelig, hetgeen leidt tot allergieen en emotionele  blokkades. Volgens deze theorie hoef je het vat alleen maar leeg te pompen (of nog beter: je slaat de bodem er uit) en je raakt je allergieen en emotionele blokkades weer kwijt. Als je gaat pompen, maakt het niet uit welke laag je er het eerste uit pompt, als het vat maar leger wordt.

IJsberg-theorie
NAET is het hier uitdrukkelijk niet mee eens. NAET gaat te werk volgens de ijsbergtheorie. De ijsberg bestaan uit bergtoppen en uit dalen. Volgens de ijsberg-theorie reageert jouw lichaam vooral op de lagen die het verst boven het wateroppervlak uitsteken. Dat zijn dus de allergieën of emotionele overgevoeligheden die het verst boven de andere uitsteken. Door deze uit te schakelen gaat je lichaam reageren op de volgende laag. Het kan dan ook zijn dat er meerdere lagen tegelijk boven komen.
ijsberg-theorie

 

ijsbergtheorie

De onderste lagen, de onderliggende allergieen en emotionele overgevoeligheden vormen de basis voor de allergieen en emotionele overgevoeligheden die er bovenop liggen. Zij vormen de voedingsbodem voor de daarop gevormde allergieen en emotionele overgevoeligheden. Zonder de onderliggende allergieen en emotionele overgevoeligheden had je de bovenliggende nooit ontwikkeld en had je lichaam zich heel anders ontwikkeld. Door de bovenste lagen weg te nemen, komt de hele ijsberg omhoog en kunnen andere allergieen en emoties aan de oppervlakte komen. De lagen die aan de oppervlakte komen, kunnen zich dan dus ook gaan manifesteren! Dan krijg je allergische of emotionele reacties die je voorheen niet of veel minder sterk had. Je ziektebeeld, die een opeenstapeling vormt van allergieën en emotionele blokkades, kan een andere samenstelling krijgen en zo kan je ziektebeeld veranderen terwijl je in behandeling bent. Uiteindelijk breek je met NAET ijsberg van boven naar beneden af en dan kan de watertemperatuur (jouw gevoel van vitaliteit) weer toenemen.

NAET laat zich (via de spiertest) door de kosmos leiden om te bepalen welke volgorde allergieen moeten worden uitgeschakeld. Soms leidt dit ertoe dat de bodem uit de regenton wordt geslagen en dat alle allergieen en emotionele overgevoeligheden er in één keer uit kunnen stromen. Maar als de kosmos (de spiertest) anders bepaald, dient de kosmos te worden gevolgd. NAET gaat ervan uit dat het volgen van de kosmos de beste manier is voor het lichaam om rust te vinden en in balans te komen. Het uitschakelen van allergieen en emotionele blokkades kan een tijdelijk een extra belasting vormen voor lichaam en geest. Door de kosmos te volgen wordt voorkomen dat lichaam en geest overbelast raken door het uitschakelen van allergieen en emotionele blokkades.

Het belang van het behandelen in goede volgorde, voorbeeld van drankverslaafde:
Waarom drinkt een de drankverslaafde? Is hij gaan drinken en is hij zich daardoor rot gaan voelen of voelde hij zich rot en is hij toen gaan drinken? Laten we uitgaan van het laatste! Kern van het probleem is nu: waarom voelde hij zich toen rot. Dat zijn lichaam ook niet zo lekker reageert op alcohol, komt op de tweede plaats. Het rotgevoel is de angel, die moet eerst er uit. Wordt echter eerst het alcoholprobleem verholpen, maar blijft de patient met het rotgevoel (de angel) zitten, dan is de kans groot dat hij in no time weer terugvalt in alcoholgebruik.

Nadat de patient zijn rotgevoel (emotionele blokkade) kwijt is, wordt de patient dusdanig behandeld dat zijn lichaam weer normaal gaat reageren op alcohol, waardoor hij zijn alcoholverslaving kwijt raakt. Zou je hem met zijn alcoholprobleem laten zitten, dan heb je kans groot dat de persoon weer terugvalt in zijn rotgevoel.

Conclusie: oorzaak en gevolg vormen wederzijds een voedingsbodem voor elkaar. Je moet zowel de emotionele overgevoeligheid als de allergie in de juiste volgorde uitschakelen om tot blijvend resultaat te komen.

In het voorbeeld alcoholist vormt het rotgevoel de primaire oorzaak van alle problemen en moet daarom als eerste worden uitgeschakeld. Als je alleen emotionele overgevoeligheden (het rotgevoel) behandeld, maar de alcoholverslaving (wat een verkeerde reactie is op de stof alcohol) laat zitten, is de kans groot dat je emotioneel weer terugvalt in je oude patroon.
{kunena_discuss:180}