-

Interview met NAET-therapeute Yolande van Rosmalen

Geschreven: donderdag 20 mei 2010 Geschreven door Administrator
Yolande-van-RosmalenOnder andere NAET, JMT en EFT- therapeut.

Vertel eens iets over jezelf Yolande
Ik ben in Alkmaar geboren, getogen en ik woon er nog steeds, in een rustige straat aan de rand van de stad. Mijn sterrenbeeld is stier, geboortedatum 7 mei 1959. Sinds 1985 ben ik getrouwd met Wim, een zeeman die nu offshore werkt. We hebben samen drie dochters (17, 14 en 11) en een zoon (13).

Mijn hobby’s zijn: mijn werk, schilderen, nadenken, lezen, fietsen, schrijven, harp spelen en oogsten in onze moestuin. Ik ben geïnteresseerd in oosterse zienswijzen, oosterse ontspanningsmethodes, psychologie, in de Gaia hypothese en het “Zero Point Field”.

Ik ben, naast mijn werk, actief in het Apostolisch Genootschap en ben er van overtuigd dat alternatieve geneeswijzen en religie prima samengaan. Ik raak altijd weer onder de indruk van de kracht van het zelfgenezende vermogen van de mens; zelfs na heel veel trauma’s vindt deze kracht toch weer een ingang om zich te manifesteren.

In 1991 voelde ik me lichamelijk absoluut niet in orde. Ik had, binnen een tijdsbestek van vijf jaar, vier zwangerschappen, waarvan er één in een miskraam eindigde. Drie kleine kindertjes, een man die offshore werkte, mijn werk als schoonheidsspecialiste en massagetherapeut, mijn activiteiten in onze kerk... Achteraf gezien denk ik wel eens bij mezelf: wie dacht je dat je was, “super-woman” of zo?

Ik was zo verschrikkelijk moe, dat ik soms niet eens wist hoe ik staande moest blijven. Helaas heb ik één slechte eigenschap (ja, eentje maar...): ik vind het héél moeilijk om hulp te vragen! Maar eindelijk, na een paar maanden ellende, liet ik me door één van mijn cliënten overhalen om eens naar haar kinesioloog te gaan. Ik had toevallig net iets gelezen over kinesiologie en was eigenlijk wel nieuwsgierig hoe zo’n behandeling zou gaan. Tijdens mijn eerste afspraak was ik erg onder de indruk van alles wat mijn lijf te vertellen had: het klopte precies! Toen ik van de behandeltafel afstapte zei ik: waar kan ik deze opleiding volgen? Dit wil ik ook leren, hier wil ik mee werken! En zo is het begonnen.

Op mijn website, www.kinesiologie.nl, staat een uitgebreide C.V.. Maar, kort samenvat: na het V.W.O. heb ik de opleidingen schoonheidsverzorging/chiropodie/massage gedaan. In die periode volgde ik allerlei cursussen, vooral op het gebied van massage. Ik heb een jaar of vijftien met veel plezier in de huidverzorgingpraktijk van mijn moeder gewerkt, samen met mijn moeder en met mijn twee zusjes. Toen was ik overigens ook al meer gericht op het innerlijk van de mens dan op het uiterlijk!

Vanaf 1992 tot nu heb ik allerlei kinesiologie opleidingen gevolgd o.a. bij de Hof van Axen in Aalden en bij TOPKI, met af en toe een ander soort cursus, workshop of opleiding tussendoor. Het afgelopen jaar is daar de studie “counseling” bijgekomen omdat ik me wil verdiepen in gesprekstechnieken zodat ik met mijn cliënten sneller bij het kernprobleem, de basis van hun klachten, kan komen.

Hoe ben je met NAET in aanraking gekomen?
In 2000 kwam ik op één van de cursussen die ik volgde in de Hof van Axen, twee enthousiaste collega’s tegen, Joke Kamhoot en Ingrid van Niekerk, die me vertelden over een opzienbarende behandeling voor allergieën. Aangezien ik regelmatig mensen behandelde die hier last van hadden, sprak het me direct aan en ik was blij om te horen dat zij het geregeld hadden dat er een NAET cursus in Utrecht gegeven zou worden. Ik heb me meteen opgegeven en daar heb ik absoluut géén spijt van gehad. Natuurlijk kon ik via de spiertesten van de kinesiologie prima uittesten waar iemand allergisch voor was, wat men zou moeten vermijden om minder klachten te krijgen en hoe men beter in balans kon blijven. Maar nu kreeg ik een methode in handen waarmee je allergieën zou kunnen elimineren.

In de weken na deze cursus ging ik met mijn collega Tonny Matthijssen aan de slag om onze eigen allergieën uit te schakelen want, zoals we geleerd hadden op de NAET cursus, we hebben vaak allerlei “verborgen” allergieën die ons erg in de weg kunnen zitten. Nou, dat heb ik gemerkt! We behandelden de eerste twintig stoffen bij elkaar en we merkten al snel dat we meer energie kregen en ons meer ontspannen voelden. In augustus 2000 zijn we met deze behandelingen in de praktijk aan de slag gegaan, met opzienbarende resultaten. Natuurlijk is er niet één methode die alles zalig makend is, maar NAET komt er wel dichtbij!

Naast NAET werk je met verschillende andere methodes, zoals STRESS RELEASE, NOT, JMT en EFT. Heb je een bepaalde voorkeur?
Zoal je in mijn C.V. kunt zien ben ik al twaalf jaar aan het studeren in allerlei verschillende behandelwijzen. Hoe meer je leert des te meer kom je tegen dat alles elkaar overlapt. Heel veel methodes werken met dezelfde punten op het lichaam en hetzelfde uitgangspunt namelijk om de zelfgenezingskracht van het lichaam op te roepen en te versterken.

In principe test ik altijd uit welke methode het meest geschikt is voor de cliënt maar in de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat bij elke klacht emoties betrokken zijn. Soms zijn we het ons bewust waar we last van hebben en met welke emoties dat te maken heeft, maar heel vaak ook gaat het om weggestopte emoties, waarvan we het bestaan niet eens willen weten.

Zo’n weggestopte emotie verstoort de balans van ons lichaam en kan voor allerlei klachten zorgen. Het is een uitdaging om er achter te komen waar de basis van de klachten en problemen ligt en dat kan alleen als de cliënt er voor open staat en de zoektocht naar die emoties durft aan te gaan. Ik vind het dapper als mensen deze stap kunnen nemen en zich open durven te stellen voor alles wat we tegen kunnen komen.

Mijn voorkeur gaat er naar uit om met zo weinig mogelijk behandelingen zo veel mogelijk te bereiken. Dat is mogelijk als de cliënt bereidt is om thuis de zelfbehandelingen toe te passen. Meestal bestaat deze thuisbehandeling uit een mix van NAET met een vleugje JMT en EFT, met een aantal STRESS RELEASE elementen. De NOT methode heeft hele goede protocollen o.a.voor dyslexie en whiplash; deze methode gebruik ik in de praktijk vaak als mensen heel erg uit balans zijn na bijvoorbeeld een auto ongeluk. Meer informatie over deze methodes vind je op mijn website.

Als je NAET en EFT met elkaar vergelijkt, wat zijn dan volgens jou de overeenkomsten en de verschillen?
Beide methodes zijn er op gericht om de mens te helpen om weer in balans te komen. De basis van deze methodes ligt in de oosterse meridiaantheorieën waar ook de acupunctuur, acupressuur en shiatsu op gebaseerd zijn.

NAET is een doeltreffende methode om allergieën te elimineren waarbij de grondlegger van deze methode, dr.Devi Nambudripad, er van uitgaat dat je bij de behandeling tevens emoties “verwijdert” die met deze allergie te maken hebben.

EFT (= EVT) gaat eigenlijk uit van het tegenovergestelde; bij deze methode breng je je emoties in balans zodat je je geestelijk en dus ook lichamelijk beter zal gaan voelen. EFT pakt aan wat er op het moment van behandelen nodig is, met welke emotie je aan het werk moet gaan. Het is een zelfbehandeling waarin de therapeut alleen de rol van “aangever” heeft d.w.z. de therapeut helpt je om de onderliggende emoties naar boven te halen. EFT is als thuisbehandeling goed toe te passen bij plotseling optredende emoties (bijv.angst, verdriet of boosheid) én bij het verwerken van traumatische ervaringen.

Het voordeel van NAET is dat het heel gestructureerd is; je behandelt de allergenen in een bepaalde volgorde en checkt tijdens iedere behandeling of de eliminatie gelukt is.

Verder test je of er nog combinatiebehandelingen of andere behandelingen nodig zijn. Ik heb ervaren dat het resultaat van de behandeling versterkt wordt als je EFT en NAET combineert.

Het concept van EFT spreekt me het meest aan omdat deze methode vrij te gebruiken is en doorgegeven mag worden. Ik vind dat alle, op de meridiaantheorieën gebaseerde methodes, vrij en openbaar zouden moeten zijn omdat de oorsprong van deze kennis eeuwen geleden al ontwikkeld is; niemand kan er, in deze tijd, patent op aanvragen.... Mijn wens is dat alle therapeuten hun succesbehandelingen met elkaar uit gaan wisselen zodat alle kennis en alle mogelijkheden voor iedereen toegankelijk zouden zijn.

Kennisuitwisseling: Op kleine schaal is deze wens al in vervulling gegaan; met mijn geweldige NAET-collega’s met wie  ik de JMT seminar in Tampa, Florida heb gevolgd is dit al gerealiseerd! Wij, de NAET therapeuten die ook JMT hebben gedaan, wisselen succesbehandelingen met elkaar uit zodat alle kennis die we samen met elkaar hebben voor ons allemaal te gebruiken is; door middel van casussen uitwisselen met elkaar, problemen met elkaar bespreken etc. Natuurlijk gebeurt dit op kleine schaal maar op grotere schaal vind dit ook plaats tuusen alle JMT therapeuten op deze planeet; via internet krijgen we alle vragen, nieuwe ideeen en oplossingen van elkaar per mail in huis!

Ik zie het als mijn taak als therapeut om mijn cliënten zo veel mogelijk informatie mee te geven zodat ze zelf de verantwoordelijkheid voor hun balans en zelfgenezingskracht kunnen nemen. Als ze er hulp bij nodig hebben assisteer ik ze graag!

EFT hanteert "rainbarrel-theorie" en NAET hanteert de "ijsbergtheorie". NAET zegt dat je allergieën en emotionele blokkades in de volgorde moet elimineren die het lichaam aangeeft. Nagenoeg één voor één dus. EFT daartegenover beweert dat je indien mogelijk de bodem uit het allergie-vat moet slaan zodat veel allergieën in één keer verdwijnen. Deze visies staan haaks op elkaar. Hoe combineer je beide visies?
Ik heb gemerkt dat je met JMT inderdaad grotere groepen allergieën kan elimineren maar dat er soms individuele allergenen aangepakt moeten worden omdat deze te heftig zijn. Het is voor mij dus mogelijk om twee, schijnbaar tegenstrijdige, methodes met elkaar te mixen zodat je de sterkst kanten van beide methodes gebruikt en uiteindelijk kom je toch weer op mijn basisgegeven: als je de zelfgenezingskracht van het lichaam weet aan te spreken, op wat voor wijze dan ook, met welke methode dan ook, zal het lichaam er altijd op vooruit gaan!

Welke mensen komen er bij jou in de praktijk, wat voor klachten kom je het meest tegen en wat voor behandelingen pas je het meest toe?
Dat is een leuke vraag waar ik een heel lang antwoord op zou kunnen geven maar ik houd het kort! Ik behandel mannen en vrouwen, jongens en meisjes, vanaf een paar weken oud tot 100 jarige leeftijd (ouder heb ik ze nog niet gehad). Het frappante is dat je soms als het ware “epidemieën” hebt van bepaalde behandelingen zoals hooikoorts, leerproblemen, voedsel allergieën, lichamelijke klachten en emotionele problemen.

Het afgelopen jaar heb ik een aantal mensen mogen begeleiden die chemokuren en bestralingen moesten ondergaan. Het mooie van alle behandelingen waar ik mee werk is dat het altijd mee zal helpen om beter in balans te komen, lichamelijk én geestelijk, wat de klacht dan ook is. Op dit moment werk ik het meest met JMT, NAET en EFT, voornamelijk met de combinatie van deze drie methodes én met behandelingen gebaseerd op “DE HELENDE REIS” van Brandon Bays.

Tot slot?
Wees lief voor jezelf, voor de mensen om je heen, voor de wereld; je kunt zoveel positiviteit uitstralen op je eigen vierkante meter. Als iedereen dat zou doen, zouden we in de hemel op aarde leven!

Yolande van Rosmalen

Heb je nog vragen aan Yolande van Rosmalen, mail dan rechtstreeks met haar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Yolande van Rosmalen

  • Kinesiologie
  • NAET: basisopleiding + aanvulling 1 + 2
  • JMT-therapie (artrose, advanced)
  • EFT

Haar adresgegevens vindt u hier!

website: www.kinesiologie.nl en www.gezondheidspraktijk.com

Yolande geeft ook workshops EFT: wilt u weten waar en wanneer, mail dan met Yolande. Voor info over EFT. En tegenwoordig is Yolande helemaal in de wolken van de therapie QuantumTouch.