-

Patiënte zoekt ookzaak van allergieën in eigen psyche

psychosomatiekLian wil niet alleen van haar allergie af, maar wil ook weten waarom ze allergisch is geworden. Iemand die wroet in de eigen psychosomatiek. Respect!!!

 

Symptomen : Berkenallergie en allergie voor andere vroegbloeiende bomen als Els en Hazelaar
Fruitallergie voor banaan appel, kers avocado
Behandeld op : x
Therapeut : Merlia, Josseline's praktijk te Heinkenszand (Zeeland)
Therapieën : NAET, Nambudripad's Allergy Elimination Techniques, Stress release via kinesiologie, Enneagram (persoonstype) & zelfbeeld, Kwadrant van Offman, NLP
Voorheen gebruikte medicijnen: Al een aantal jaren slikte ik in het seizoen anti-allergiepillen. Deze hielpen maar maakten af en toe ook wat suf.
Aantal behandelingen: 6


Heeft u ook zo'n verhaal? Of kent u iemand met zo'n verhaal? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De allergie is rond mijn 24e jaar ontstaan. Daarbij heb ik vanaf mijn 15e een aantal onverklaarbare allergische reacties gehad.

In het voorjaar van 2013 kwam ik terecht bij Josseline. Mijn vraag was of er van af kon komen, met de nevenvragen: waar komt het vandaan en waarom heb ik het. Ik wist dat mensen via allerlei soorten behandeling er af konden komen, maar ook dat dingen bij de één wel en bij de ander niet werkten. Het heeft even geduurd voor ik enige scepsis had overwonnen om zelf te kunnen accepteren dat deze methode zou kunnen werken. Vervolgens heb ik de keuze gemaakt om hem zonder rem te ondergaan en alles wat er zich zou gaan voordoen te accepteren.

Bij het begin werd vastgesteld dat mijn allergie een emotionele oorzaak had (niveau 3). De behandeling werd daar op afgestemd met NAET en andere technieken.

Er is gekeken naar mijn eigen persoonsbeeld en blik op de wereld en of die eigenlijk wel klopten c.q. reëel waren en of ik overtollige ballast uit het verleden meedroeg. Er werd geanalyseerd welke gevolgen al deze zaken hadden en indien bleek dat ze storend aanwezig waren (= leidend tot allergie) werd gevraagd of het nuttig voor me was om ze mee te dragen of dat het juist zou helpen om er vrij van te zijn, het achter te kunnen laten. De conclusie was het laatste, maar hoe kon je dit bereiken. Je kunt het wel willen en beredeneren maar blijkbaar gaat het niet zomaar dat je jezelf die toestemming geeft. Er is een conflict tussen brein en gevoel, een botsing die zich uit in verzet.

Een deel van de oorzaak van  mijn allergieën lag in mijn persoonstype. Het bleek dat ik veel beredeneerde. Ook was er inderdaad ballast uit het verleden. Zaken waar ik in dit kader nooit bij stil had gestaan en niet op deze wijze methodisch had geordend. Het bleek dat er een aantal punten, ook nu nog, botsten met mijn 'kerncompetenties'. Mijn reactie op de 'aanvallen' hierop waren sterk (ook veroordelend) en inderdaad wordt dit in het kwadrant van Offman letterlijk 'allergie' genoemd. Bij mij resulterend in een werkelijk zich lichamelijk uitende allergie, wat blijkbaar ook tot de mogelijkheden behoort.

Mijn kerncompetenties werden bekeken en in zich zelf als 'goed' bestempeld. Vervolgens werd geanalyseerd hoe omgevingsfactoren door eigen verwachtingen en reacties tot allergie leidden. Gekeken werd of mijn reacties wel handig/nuttig voor mij waren of dat ze mij en mijn goede competenties eigenlijk in de weg zaten dan wel onderuit haalden.
Ofwel: kan ik vrij zijn van deze negatieve en allergie veroorzakende  manier van doen/denken? Zou ik de dingen anders kunnen doen/bekijken en ze zo ook kunnen loslaten i.p.v. ze te bevechten zonder mijn competenties geweld aan te doen, sterker om ze juist beter uit de verf te kunnen laten komen? Mag ik mijn competenties ook hebben en uitdragen?

Belangrijk was hierin het besef van de negatieve gevolgen van het gebruik van de woorden 'niet' en 'moeten' met daarnaast steeds de riedel: wil, kan, mag, ga, ben/doe. Vaker bleken de wil en de wil om te kunnen er te zijn maar ook bleek er een soort gehechtheid aan het onhandige (een soort Stockholm syndroom met sympathie voor datgene wat je in gijzeling houdt of nog verder: het onhandige is dermate onderdeel van je identiteit geworden dat je vreest bent je identiteit te verliezen als je het onhandige opgeeft/verlaat). Bij 'mag' zat er daarom wel eens een drempel, mede ook omdat je eerst tot het inzicht en de acceptatie moet komen dat je huidige manier van handelen handiger kan, voordat je er aan toe komt te accepteren dat het mogelijk is dat je zonder deze onhandige dingen kan of mag en vervolgens de stap naar ga, ben/doe pas dan werkelijk gezet kan worden.

Ik ga niet in op hoe de methode verder wordt toegepast maar volsta door te zeggen dat de therapeute de juiste knoppen wist te vinden om antwoorden uit mijn lijf en geest naar boven te halen. Het resultaat is dat ik op dit moment vrij van allergie ben.

Lian