-

Renate behandeld tegen coeliaki glutenallergie en spastische darm, verrassende uitkomst!

Bakker Renate kreeg steeds meer last van brandend maagzuur liet zich onderzoeken. 4 Rennie-s per dag leek haar toch iets teveel. Spastische darm en een breukje in het middenrif veroorzaakten haar brandend maagzuur. Een gastroscopie bracht coeliaki (glutenallergie) aan het licht. Dieet bracht geen uitkomst.Symptomen : Brandend maagzuur, coeliaki (glutenallergie), breuk in het middenrif, spastische darm (dunne ontlasting bij spanning), psoriasis
Behandeld op : o.a. eiwit, granen, calcium
Therapieën : NAET, Nambudripad's Allergy Elimination Techniques
Voorheen gebruikte medicijnen: Rennie (4x per dag), 2x Omeprazol (14 dagen) tegen maagzuur


Heeft u ook zo'n verhaal? Of kent u iemand met zo'n verhaal? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Belangrijk: lees ook Renates laatste ontwikkelingen!

In Mei 2005 is de spastische darm door de huisarst geconstateerd. En ik kon mij daar qua klachten heel goed (dunne ontlasting bij spanning) in vinden. Dus ik heb mij daar toen ook niet verder in verdiept. Sinds Augustus 2005 had ik al regelmatig last van maagzuur, ach met een paar rennies kom je de dag wel door! Maar in September 2006 had ik er helemaal genoeg van. Gemiddeld vier rennies per dag lijkt me niet echt normaal meer. Dus naar de huisarts. Ik heb van de huisarts twee keer een kuur gekregen. Tijdens de kuur ging het prima met de klachten, maar zodra ik daar mee stopte waren de klachten met 24 uur terug. Vervolgens naar de huisarts, deze vond het prima als ik mijn hele leven aan de medicijnen zou zitten tegen maagzuur, maar hij wilde wel weten wat de oorzaak was van deze klachten was, dus een gastroscopie was het gevolg. Prima, dan weten we dat in elk geval.

Hiatus-hernia, breuk van het middenrif:

hiatal_hernia

Het onderste deel van de slokdarm wordt omsloten door spierbundels van het middenrif ‘als de hals door een strikdas'. Wanneer de opening waardoor de slokdarm het middenrif passeert te wijd is, zal het afsluitmechanisme van de slokdarm verstoord raken.

Dit kan het gevolg zijn van een 'constructiefout', maar ook van verslapping en voortdurende hoge druk in de buikholte. Het is een aandoening die zeer vaak voorkomt bij oudere en wat te dikke mensen.

Zo'n wijde poort in het middenrif met een gestoord sluitmechanisme in de slokdarm heeft als gevolg het terugstromen (reflux) van de maaginhoud in de slokdarm wanneer de patiënt bukt of plat ligt. Het slijmvlies van de slokdarm is niet bestand tegen zuur en er ontstaan ontstekingsverschijnselen.
Een hiatus-hernia en reflux-oesofagitis leidt tot klachten als:

- gevoel dat het eten niet wil zakken
- zuurbranden, pijn achter het borstbeen
- gevoel van benauwdheid

Wanneer de ‘breuk' in het middenrif vrij klein is, kan het voorkomen dat een stukje maagwand ingeklemd raakt. De ontsteking van het slokdarmslijmvlies door reflux in het onderste deel van de slokdarm zal op den duur leiden tot zweervorming en littekenvorming en vernauwing (stenose). Vaak trekt het onderste deel, soms samen met de maag, omhoog.

Tijdens de gastroscopie met biopsie kwam al gelijk naar voren dat ik een breukje heb in mijn middenrif, dus de klachten waren gegrond! Maar de maag- darm en leverarts ging nog iets verder en kwam in mijn dunne darm terecht waar een ontstekingsgebied te zien was. Daar zijn monsters uit genomen. Na afloop van het onderzoek vertelde hij wat er was waargenomen en wat zijn vermoedens waren: GLUTENALLERGIE (coeliaki). Ik dacht; ja, ja je kunt me nog meer vertellen, grapjas. Ik had geen last of klachten die maar iets die kant opwijzen. Maar goed we wachten de uitslag wel af.

Nou de uitslag viel dus tegen inderdaad de allergie, maar een bloedonderzoek zou het compleet maken dus ook dat gedaan en ja hoor ook hier kwam de allergie naar voren. Dus ja, dan moeten we er maar naar gaan leven. Toen zaten we in de tussentijd al in Februari 2007. Nou dus informatie ingewonnen over hoe en wat dus maar begonnen met het dieet. En dat valt best tegen vooral de broodmaaltijd is veel minder. En dan heb ik ook nog eens het "geluk" om bij een warme bakker te werken. Wat een combinatie hè. Dat was niet altijd even makkelijk, want je wordt elk dag geconfronteerd met producten waar jij zelf 98% niks van mag hebben en dan moet je nog verkopen ook, gelukkig ben ik gek op toneel spelen!

In April kwam een collega bij mij met het verhaal van een kennis die door middel van NAET weer gluten at en zich daar prima bij voelde. Dat is natuurlijk interessant. Ik had zelf al wel vernomen dat ik sinds ik met het dieet ben begonnen geen last meer had van een spastische darm. Verder merkte ik geen verschil. Een afspraak gemaakt met de NAET therapeut. Zij heeft mij helemaal doorgemeten en daar kwam ook weer uit naar voren dat mijn maag niet helemaal sterk was en de dunne darm, dus de behandeling in werking gezet. Ik had mij hier van te voren niet in verdiept dus ging volledig onwetend in het "diepe".

Verschillende keren 25-uurs diëten gevolgd, eiwit, granen, calcium enzovoort. In Augustus zei ze tegen mij: "Je mag wel voorzichtig weer beginnen met het eten van gluten!" Spannend!! Inderdaad voorzichtig begonnen maar al snel laat je de glutenvrije producten wel staan, tja als het niet persé hoeft is het heel makkelijk.

We zitten inmiddels in December en ik voel me prima doe helemaal niets meer op het dieet uit en ga nog één keer per maand naar de therapie. Elke keer kijken we of ik nog sterk ben op de gluten. Gelukkig test ik elke keer sterk. Inmiddels ben ik 25 weken zwanger en hebben we de baby ook getest op allergie en wat denk je, de baby is op dezelfde punten zwak als zijn/ haar moeder. Dus we behandelen de baby ook zodat deze een goeie start kan maken wat dat betreft.

In Januari wil ik bloed laten prikken om te kijken of het ook echt weg is. Dat kan ook pas als je minimaal vier maanden ‘normaal' eet want dan pas zijn je bloedwaardes betrouwbaar. Ik adviseer iedereen om de NAET therapie te volgen om wat voor een reden dan ook. Mijn Psoriasis is ook veel beter onder controle sinds ik dit volg. Ook al is het niet echt goedkoop en vergoedt niet elk ziekenfonds het, het is zeker de moeite waard om een poging te wagen om van een allergie e.d. af te komen. Je hele leven met een "beperking" lijkt mij zwaarder dan die euro'tjes voor de therapie. Als ik de uitslag heb zal ik deze ook nog even vermelden!!

Renate Leunk (28 jaar)

Achteraf:
Volgens mij wat wel opvallend was is dat ik heel veel emoties had op granen. Ik ben daarmee aan het nadenken gekomen en kwam tot de conclusie dat ik meergranen brood aan het eten was toen ik slecht nieuws te horen kreeg, nl. dat mijn opa (waar ik heel gek mee was) was overleden. Toen heb ik dat hele verhaal verteld aan mijn therapeut. Gevolgd was een zeer emotionele sessie en de keer die daar op volgde waren mijn emoties al lang niet zo heftig meer en werd ik steeds sterker op gluten.

Over mijn Psoriasis valt eigenlijk niet heel veel te vertellen. Ik heb het in een hele lichte mate dus heb mij daar nooit druk overgemaakt. Van de huisarst heb ik een hormoonzalf gekregen, maar die gebruik ik eigenlijk nooit. Als ik 's avonds in bed lig vet ik mijn handen en ellebogen (verder heb ik het niet) goed in met vaseline en dat werkt perfect. Toen ik net zwanger was kreeg ik het ook in mijn knieholtes, ik ben toen behandeld met hormonen en dat gaat perfect. De plekken zijn mooi rustig. Door de NAET is wel naar voren gekomen dat mijn lichaam reageert op calciumproducten en dat uit in Psoriasis.

Laatste ontwikkelingen:

Ik ben weer gewoon begonnen met een glutenvrij dieët. De coeliaki is volgens de artsen niet genezen door de NAET. Ik voelde me prima bij NAET, maar bloedwaardes zijn feiten en met deze feiten was mijn maag- darm- en leverarts niet blij. Ik heb dan ook besloten om mijn hoofd niet in het zand te steken maar het dieët weer op te pakken. Ik krijg dus geen klachten bij het eten van gluten (waarschijnlijk het werk van de NAET) maar op den duur is het zeker schadelijk voor mijn lichaam om 'normaal' te blijven eten. Aangezien ik nog heel lang van mijn gezin en het leven wil blijven genieten en niet in het ziekenhuis wil komen door een verkeerd eet-gedrag, blijf ik dit dieët ook volgen. Ik sta zeker niet negatief tegenover NAET therapie en mocht ik ooit klachten krijgen van een andere aard zal ik NAET zeker overwegen.

N.B. De klachten van mijn maagzuur zijn nooit weg geweest. Ik heb een breuk in mijn middenrif en breukjes kunnen ze helaas met NAET ook niet genezen.

Allergie-weg.nl: lees ook: Coeliaki, glutenintolerantie hardnekkig! Het keert wel eens terug.

 

gesprekje-tr   Als u Renate Leunk (28 jaar) iets wilt vragen via email, klik dan hier!