-

Doreth ondraaglijke eczeem en kapotte handen

kapotte-handen-exceem-sBevrijd van eczeem en kapotte handen: Doreth had kapotte handen door allerlei contactallergieën kunsstoffen, lijmen, metalen... teveel om op te noemen en teveel om te kunnen mijden. Als klapper op de vuurpijl kreeg ze ook allergische reacties van de corticosteroïde-hormoonzalf Triamcinolon die ze gebruikte.

 

Symptomen : eczeem op de vingers, net onder de nagel, kloven, diverse contactallergieën: metaalallergie; kunststof-allergie; lijmallergie; corticosteroïde-allergie; drukinktallergie; kobaltallergie
Behandeld op : vitamine C, eiwitten, suikers, allerlei soorten kunststof (polypress, skai), lijmen, pritt-stift, p.u.-kit (polyurethaan), bisonkit transparant, saba spuitlijm, contactgel, drukinkt, allerlei metalen o.a van horloge en lepel, spijkers en schroeven, aluminium, dettol, haarspul en douchegel
Therapeut : Els de Noord, Praktijk "Onder de Lariks" te Nijverdal
Therapieën : NAET, Nambudripad's Allergy Elimination Techniques
Voorheen gebruikte medicijnen: Triamcinolon zalf Aantal behandelingen: 9


Heeft u ook zo'n verhaal? Of kent u iemand met zo'n verhaal? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mijn naam is Doreth Zwanenburg. Ik ben 36 jaar en graag wil ik iedereen wakker schudden dat als je met eczeem loopt (in mijn geval kapotte handen hebt) en bij een dermatoloog ook niets meer kunt er toch nog wat aan te doen is!

Sinds ongeveer anderhalf jaar had ik last van eczeem op de vingers, net onder de nagel. Het werd steeds erger, zo erg, dat ik ook last van kloven kreeg. Ook kreeg ik last in de handpalmen. In het voorjaar van 2006 ben ik dan ook naar een dermatoloog geweest en heb me laten testen. De dermatoloog verwachtte niet dat hier iets uit zou komen omdat hij dacht dat ik een “typische” jonge moeder was die vast veel met de handen in water e.d. zat.

Triamcinolon (trade names Kenalog ®, Aristocort ®, Nasacort ®, Tri-Nasal ®) is een synthetisch corticosteroïde dat zowel oraal, per injectie als op de huid als zalf of crème wordt toegepast.

Triamcinolon heeft een ontstekingsremmende werking, en wordt verder gebruikt bij milde vormen van huidaandoeningen als psoriasis.

Triamcinolon, bevat per gram zalf 1 mg triamcinolonacetonide

Hulpstoffen: Propyleenglycol, wolvet, vaseline

Corticosteroïden of bijnierschorshormonen worden geproduceerd door de buitenkant van de bijnieren.

Fagron Farmaceuticals BV, Nieuwekerk a/d IJssel

Bron: wikepedia

Allergische reacties op Corticosteroïden vormen ook in de reguliere wetenschap een bekend fenomeen. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) schrijft hierover op haar site www.huidarts.info:

Hoe zien allergische reacties door corticosteroïden er uit?
Allergie voor corticosteroïden wordt met name gezien bij mensen die langdurig met cortico-steroïdpreparaten op de huid behandeld worden, vooral bij lang bestaand eczeem aan de handen, de voeten, de benen, of in de oren. Door de behandeling daarvan met corticosteroïden kan men op een gegeven moment allergisch worden voor deze geneesmiddelen. Over het algemeen wordt dat niet of nauwelijks opgemerkt. Doorgaans wordt een allergische reactie gekenmerkt door een forse huidreactie met roodheid, bultjes, blaasjes, nat of nattend eczeem en flinke jeuk. Bij een allergie door corticosteroïden wordt de reactie evenwel gelijktijdig door de corticosteroïden zelf onderdrukt, zodat een ernstig allergisch beeld zoals hierboven beschreven zelden optreedt. Men moet vooral bedacht zijn op het mogelijk optreden van allergie voor corticosteroïden wanneer eczeem of een andere huidaandoening niet goed reageert op behandeling of zelfs verergert.
Allergie door aanbrengen van corticosteroïden op slijmvliezen (neus, oogleden, de mondholte, de luchtwegen, de geslachtsorganen en de anus) komt minder vaak voor. De meeste gevallen daarvan worden veroorzaakt door neusdruppels of neussprays; de symptomen van een allergische reactie hier zijn jeuk in en rond de neus, niezen, loopneus of verstopte neus, en eczeem rond de neusgaten. Wanneer corticosteroïden als tabletten of injecties worden gegeven aan daarvoor allergische personen, kan dit heel soms resulteren in een uitgebreide allergische huiduitslag.

Grappig detail: in hun eigen folder over corticosteroïden maakt de NVDV geen melding van het feit dat je allergisch kunt worden voor corticosteroïden! Waarschijnlijk omdat ze geen onnodige onrust willen zaaien. Slaap lekker NVDV!

Echter mijn rug werd volgeplakt met stikkers waar allerlei stofjes onder zitten (z.g. plakproeven). Hier moet je dan 2 dagen mee lopen en dan wordt bekeken waar je overgevoelig / intolerant/ allergisch voor bent. In mijn geval bleek dat een overgevoeligheid / intolerantie / allergie had voor kobalt en lijm- en hars-soorten (ptbff-hars). Kobalt zit verwerkt in vers aangemaakte natte cement, droge cementmortel, sommige drukinkten, sommige verf-soorten, sommige veevoeders en in pigment voor pottenbakken. Advies van de dermatoloog: VERMIJDEN!!! Door aanraking met water droogt de ecseem uit en wordt de huid te droog, waarvoor Triamcinolon-zalf gegeven werd.

kapotte-handen-eczeem, Foto's van Doreth's handen voor behandeling
Bedenk bij het zien van deze foto's dat Doreth al had geleerd veel stoffen te mijden waarvoor ze wist dat ze er allergisch voor was! Dus stel dat het ging om een klein kind met zulk allergieën, dan was de 'schade' nog veel groter.

Ptbff-hars para-tertiair-butylfenol-formaldehyde hars schoenlijm wordt o.a. gebruikt voor het vastlijmen van binnenzolen, etiketten, lederwaren, glasvezelproducten, triplex, multiplex, inkten en lijmen en geïmpregneerd papier.

De dermatoloog heeft mij twee folders meegegeven waarin o.a. staat waar deze stoffen in zitten en ik heb Triamcinolon-zalf meegekregen. De stof vermijden is het beste maar ik had geen idee wat ik dan moest vermijden. Ik heb een kantoorbaan en ik zat echt niet met mij handen in de lijm. Lijm wordt wel gebruikt in ons bedrijf maar ik kwam daar niet mee in contact. Wat moet je dan nu nog doen?

De zalf die ik mee kreeg, maakte het ecseem in eerste instantie wel rustig maar het is nooit helemaal verdwenen. Later merkte ik dat zelfs de zalf niet meer werkte en dat juist het eczeem steeds erger begon te worden. Zo erg dat ik ook last van kloven kreeg aan bijna alle vingers. Deze ontstonden ook onder mijn nagels. Ook gingen zich blaasjes en irritaties vormen in mijn handpalmen. Kortom op steeds meer plekken aan mijn handen. Het was zich aan het uitbreiden en het werd van kwaad tot erger. Smeren met middeltjes hielp niet meer. Je werd er gek van. Zelfs mensen in een winkel gingen vragen wat ik wel niet aan mijn handen had. Ik had het ook helemaal gehad en bedacht mij dat dit echt niet meer normaal was en ik wilde nu stappen gaan ondernemen om er definitief van af te komen.

Op een avond zat ik achter het internet en zo ben ik bij de site van Els terecht gekomen (via Allergie-weg.nl dus Wink) . Hier stond h et verhaal op van Henri en hij schreef precies wat ik ook voelde. Hij was het spuugzat en had er genoeg van om nog langer zo door te lopen en had een afspraak gemaakt met Els. Dat heb ik ook gedaan zonder hier nog langer over na te denken. Het enige wat voor mij nog telde was dat als het probleem maar opgelost zou worden. Van kinesiologie had ik nog nooit gehoord maar wat kon het schelen als het maar hielp.

De behandelingen heb ik allemaal als prettig ervaren. Zelf hoefde ik niet veel te doen behalve ontspannen en af en toe aangeven wat blijkbaar in mijn onderbewustzijn speelde of wat mij dwars zat.

Omdat de weerstand in je lichaam dusdanig laag is, moet dit eerst op peil worden gebracht. Mijn lichaam kon de vitamine C, Calcium, Eiwitten en Suikers niet meer goed opnemen. Dit is eerst gecorrigeerd. We hebben ook een keer een totaalbalans voor de chakra's (ontwikkeld door TOPKI) gedaan, alvorens aan een allergiebehandeling te beginnen.

Later zijn de materialen zelf behandeld. Dat wil zeggen dat blokkades opgeheven worden waarna je dan wel weer in aanraking kunt komen met ze.

Zelf had ik wel zoveel mogelijk materialen verzameld die ik ervan verdacht dat ze mijn eczeem stimuleerde. O.a. waren dit:

  • metalen: mijn bestek, losse metaaldeeltjes, mijn horloge deels van metaal en deels van leer, metalen van spijkers en schroeven
  • kunststoffen: diverse soorten traagschuim * , polypress (samen geperste afval van materialen), skai. Plastic zakken en plastic producten.
  • Triamcinolon-zalf (voorgeschreven door mijn dermatoloog), daar was ik dus ook allergisch voor!!!
  • lijmen: Bisonkit transparant, saba spuitlijm, contactgel, lijmen op enveloppen, in luier, transparant en wit plakband, pritt-stift, pu-kit (polyurethaan).
  • Drukinkt van kranten en ander papier.
  • Dettol schoonmaakmiddel.
  • Out of bed (haargel), Douchegel van Naomi Cambell.

 

*Allergie-weg.nl: Traagschuim is gemaakt van polyurethaan en wordt veel gebruikt voor matrassen. (Royal Health Foam (RHF) en Tempur-pedic.)

De lijst van materialen waarvoor ik een overgevoeligheid had, was verschrikkelijk lang. Tijdens de sessies hebben we deze behandeld en de overgevoeligheden hiervoor opgeheven.

Allergie-weg.nl: kwamen er ook emotionele aspecten aan bod?
Doreth: angst steeds alert te moeten zijn op alles wat je aanraakt. Geduld hebben met het eczeem.

Uiteindelijk heb ik 9 consulten gehad van een uur tot anderhalf uur. Dus de tijd die je erin moet stoppen is te overzien.

Zeker als je nu het resultaat bekijkt. Zonder overdrijven, ik vind het resultaat verbluffend. Een week na mijn laatste sessie is mijn eczeem bijna helemaal weg. Mijn handen zijn nog niet helemaal heel maar ze zien er zeer goed uit en daar ben ook nog superblij mee! Als het helemaal genezen is, stuur ik je nog de foto's.

Ik vind het jammer dat er zo weinig bekend is over deze behandelingstechniek er zou veel meer bekendheid en erkenning aan gegeven moet worden!!!! Maar ik blijf erbij dat als je maar goed last hebt dan kom je vanzelf uit bij de site van ELS!!!!! Ha, ha…

Els fantastisch wat je gedaan hebt. Ik ben je erg dankbaar.

Groetjes van Doreth Zwanenburg uit Ulft.

Vragen achteraf:
Allergie-weg.nl: hoe vaak had je last van de kloven en het eczeem
Doreth: je gaat dingen mijden en zo voorkom je het veelal...

Allergie-weg.nl: hoeveel last had je ervan?
Doreth: veel last / ondraaglijk

gesprekje-tr   Als u Doreth Zwanenburg uit Ulft iets wilt vragen via email, klik dan hier!